07.08.2010





Ananasul








FOLOS:
- sursa utila de vitamina C

INCONVENIENT:
- rar, poate provoca reactii alergice


Medicina traditionala ii acorda, cu oarecare justete, pulpei dulci si zemoase de ananas, puteri vindecatoare. Totusi, fructul nu contine prea multi nutrienti. O portie standard de 80 g de fruct asigura un sfert din doza zilnica necesara de vitamina C, dar mult mai putin in vitamine si minerale.
Interesele stiintifice sunt legate de faptul ca fructul proaspat contine o enzima numita bromelaina, care lizeaza proteinele. Actiunea ei este atat de puternica, incat lucratorii de pe plantatiile si fabricile care prelucreaza ananas trebuie sa poarte manusi pentru a-si proteja pielea. Bromelaina este folosita uneori in comprimate pentru pacientii care au probleme in digestia proteinelor.
De la prima atestare a utilizarii medicale a bromelainei, in 1957, au fost scrise cam 400 de articole despre aplicatiile ei. Se afirma ca ar fi utila pentru lizarea cheagurilor de sange, in consecinta in tratarea bolilor de inima. Exista dovezi care sugereaza ca ar combate congestia sinusurilor si infectiile tractului urinar. Ar putea creste, de asemenea, efectul antibioticelor.
Bromelaina a fost folosita ca antiinflamator in tratarea artritei reumatoide. Si, pentru ca se crede ca accelereaza regenerarea tesuturilor, este utila in tratarea leziunilor capatate frecvent in sport, cum ar fi contuziile, basicile si luxatiile.


PUTERILE ANANASULUI

Inainte de cercetarile de acest fel, anansul a fost folosit in medicina traditionala pentru tratarea a diferite probleme. Gargara cu suc de ananas este un tratament traditional pentru inflamatiile gatului, in timp ce consumul pulpei a fost considerat mult timp remediu pentru afectiuni precum guturaiul, artrita, bronsita si indigestia.
Conservarea afecteaza in mica masura continutul de vitamina C, insa distruge bromelaina. Proportional, ananasul conservat in suc propriu, nu in sirop, contine cu foarte putin mai multe calorii decat cel proaspat - 47 cal vs 41 cal/100g.
Ananasul nu se indulceste dupa ce a fost cules; un fruct copt pare mai greu raportat la dimensiuni si are o aroma puternica si dulce.
In cazuri rare, ananasul poate declansa reactii alergice la persoane sensibile. Reactiile severe necesita ingrijire medicala urgenta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu