Cât de sănătoasă este mâncarea considerată a fi cea mai sănătoasă? Sună complicat însă nu este nici pe departe aşa. Forbes.com a realizat un top al celor mai sănătoase alimente conform unora dintre cei mai renumiţi nutriţionişti. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de “supermâncăruri”, care, potrivit doctorilor şi nutriţioniştilor, previn bolile.
Spanacul şi somonul sunt două dintre exemplele de supermâncăruri. În afara acestora, dintre superalimente mai fac parte şi unele care în timp au căpătat un renume prost, precum ouăle.Nu există o definiţie pentru cea mai sănătoasă mâncare iar consumatorii sunt rugaţi să nu ia în seamă produsele care au imprimate pe ambalaj astfel de mesaje de promovare.
“Luaţi publicitatea cu un pic de sare”, spune nutriţionistul David Wolfe, citat de Forbes.com. Steven G. Pratt, autorul a mai multe cărţi despre acest subiect este de părere că supermâncarea trebuie să fie gustoasă, uşor de preparat şi, ce este mai important, să-şi demonstreze proprietăţile nutriţioniste pe parcursul a mai multe secole.
Iata cele mai importante zece superalimente, potrivit nutritionistilor citati de Forbes:
Ciocolata brută
Mai precis, orice fel de ciocolată care conţine cacao în proporţie de peste 70 la sută are o valoare nutriţională ridicată. În afara acizilor graşi omega 3, care ajută la scăderea riscului de boli cardiace, ciocolata conţine magneziu, fier şi feniletilamină, care produce o senzatie de euforie, similară cu cea simţită de indrăgostiţi.
Mierea brună
Mierea este considerată ca un aliment hiperglicemic însă cea brună neutralizează nivelul zaharurilor, potrivit nutriţionistului Steven G. Pratt. De asemenea, are proprietăţi anti-inflamatorii şi conţine anti-oxidanţi, care ajută creierul dar şi inima.
Avocado
Fructul este bogat în potasiu (care ridică riscul hipertensiunii arteriale), vitaminele B şi E (luptă împotriva bolilor cardiovasculare), şi vitamina K (care îmbunătăţeşte sănătatea oaselor).
Dovleacul
Conţine antioxidanţi precum carotenoidul, luteină şi zeaxantin, care ajută la prevenirea cataractelor.
Ceaiul negru
Cu toate că ceaiul verde este considerat mai sănătos, ceaiul negru, folosit cu preponderenţă de cultura vestică, previne demenţa şi coboară nivelul colesterolului.
Oul
Acest aliment a fost asociat multă vreme cu nivelul ridicat al colesterolului, însă, studii recente au descoperit că acest lucru este complet fals, susţin specialiştii citatţi de Forbes. Un ou conţine în medie 1,5 grame de grăsime saturată, vitamina D (pentru întărirea oaselor), sulf şi alte minerale, excelente pentru unghii şi păr.
Scorţişoara
Ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire.
Pasta de tomate
Ajută la prevenirea cancerului de prostată.
Afinele îngheţate
Fructele sunt pline de vitamina C şi de antioxidanţi care ajută la o mai bună funcţionare a creierului.
Wasabi
Wasabi este o radacină mică şi verde, un condiment puternic, consumat de obicei cu sushi. Are proprietăţi antibacteriene şi care previne ulcerul, astmul, cariile dentare, potrivit studiilor citate de Forbes.com.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu