08.08.2010

BANANE


FOLOS
- Au un continut ridicat de potasiu

INCONVENIENT
- Cand nu sunt bine coapte provoaca balonari


Sanatoase, hranitoare si usor de curatat, bananele sunt una dintre gustarile ideale oferite de natura. Ele se cultiva in majoritatea zonelor tropicale ale lumii. Se culeg cand sunt inca necoapte si incep sa se coaca in timpul transportului. Majoritatea nu sunt complet coapte nici atunci cand sunt vandute si trebuie depozitate la temperatura camerei pana se coc. Se pot pastra apoi in frigider timp de 4-5 zile daca sunt invelite in hartie de ziar. Chiar daca invelisul se va innegri, pulpa va ramane proaspata, ferma si de culoarea smantanii.
Banalele necoapte contin un amidon "rezistent" - astfel numit deoarece nu poate fi digerat in intestinul subtire - ce fermenteaza apoi in intestinul gros, provocand adesea balonari. Deoarece cea mai mare parte a continutului de amidon se transforma in zahar cand fructul se coace, bananele nu sunt mai dulci cand se coc, ci pot fi digerate mult mai usor.
Fiindca sunt usor de digerat si rareori provoaca reactii alergice (desi pot, foarte rar, declansa migrene la unii adulti), ele se bucura de popularitate ca aliment de baza pentru copiii mici. Mai mult, ele sunt bune la tratarea deranjamentelor stomacale din copilarie; in SUA, copiilor ce sufera de diaree li se administreaza adesea dieta "pentru pici" - compusa din banane, orez, piure de mere si paine prajita.
Faptul ca este un aliment atat de delicat este poate motivul pentru care multi suferinzi de ulcere stomacale declara ca bananele le calmeaza durerea. S-au facut mai multe incercari de a investiga impactul medical al bananelor asupra ulcerelor stomacale si s-a emis ipoteza ca ele pot stimula productia de celule si de mucus in peretele intestinal; ingrosand peretii stomacului si acoperind in mod compact suprafata acestuia, ele pot contribui la vindecarea unor ulcere existente si pot preveni aparitia unora noi. Cu toate acestea, exista pana acum foarte putine dovezi care sa sustina aceste afirmatii.
Banalele sunt o sursa buna de potasiu, mineral vital pentru functionarea muschilor si nervilor. Potasiul ajuta totodata la normalizarea tensiunii arteriale.
Fructele contin de asemenea mult zahar natural, pe care il elibereaza cu incetul in sange, fapt ce furnizeaza un flux constant de energie. Acest lucru explica de ce multi atleti, in special jucatorii de tenis, mananca adesea banane inainte sau chiar in timpul unei competitii.

"BANANELE VERZI"
Plantanii, numiti colocvial "banane verzi", sunt nedigerabili si au gust neplacut in stare cruda. Dat fiind continutul lor ridicat de tanin, plantanii pot avea un gust amar, desi acesta se estompeaza in buna masura in gatit.
Aceste fructe contin mai mult amidon decat bananele fiindca sunt consumate inainte de a fi complet coapte. Anumite cercetari au scos in evidenta faptul ca o dieta bogata in amidon nedigerabil ar putea preveni cancerul de stomac si de intestin. In prezent se fac mai multe cercetari pentru a investiga aceasta posibila legatura si pentru a stabili daca amidonul este la fel de important ca si fibrele in preintampinarea cancerului de intestin.


Stiati ca ?

- Bananele uscate contin de aproximativ 5 ori mai multe calorii decat aceeasi cantitate de banane proaspete
- India produce mai multe banane decat orice tara
- Linford Christie, alergator medaliat cu aur la Olimpiada, consuma intotdeauna la micul dejun plantan prajit inainte de o competitie sau un antrenament
- In estul Africii, bananele sunt fermentate pentru a se face din ele bere

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu