10.08.2010


Avocado

FOLOS:

- O sursa bogata de vitamina E

- O sursa buna de potasiu

- Bogate in grasimi mononesaturate

INCONVENIENT:

- Bogate in calorii

Pulpa unui avocado bine copt este la fel de buna pentru sanatate pe cat de bun este gustul ei. Este o sursa bogata de vitamina E si o buna sursa de potasiu, avand cantitati utile de vitamina B6 si luteina. Ea furnizeaza de asemenea vitamina C, riboflavina si mangan. Vitaminele C si E sunt ambele ANTIOXIDANTE si pot prin urmare preveni stricaciunile provocate de radicalii liberi, care pot duce la tipuri de cancer. Potasiul contribuie la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale, la pastrarea unuiritm cardiac regulat si a unui sistem nervos sanatos. Vitamina B6 este importanta pentru functionarea normala a sistemului nervos, iar luteina contribuie la prevenirea cataractelor si a degenerarii maculare.

Asemenea uleiului de masline, avocado are un continut ridicat de acizi grasi mononesaturati, care se considera ca scad nivelul colesterolului in sange. Insa cei pentru care greutatea este o problema trebuie sa fie preacauti: un fruct avocado poate contine pana la 400 de calorii.


STIATI CA ?

- Avocado are cel mai ridicat continut de proteine dintre toate fructele. Totusi, la unele varietati californiene peste 80% din caloriile pe care le au provin din grasimi.

- Desi spaniolii au remarcat existenta fructului de avocado inca din 1519, el nu a fost valorificat pentru ca a fost considerat lipsit de gust si nu a inceput sa devina popular decat in America secolului XX.

- Avocado poate fi rotund sau in forma de para, de dimensiunea unui ou de gaina sau cantarind cateva kilograme. Fructul are totodata si o varietate de culori, de la verde inchis la caramiziu la galben si chiar aproape negru.

- Spre deosebire de majoritatea fructelor, cele de avocado incep sa se coaca numai dupa ce au fost culese din copac. Atunci cand cumparati un fruct necopt, depozitati-l la temperatura camerei cateva zile.

08.08.2010

BANANE


FOLOS
- Au un continut ridicat de potasiu

INCONVENIENT
- Cand nu sunt bine coapte provoaca balonari


Sanatoase, hranitoare si usor de curatat, bananele sunt una dintre gustarile ideale oferite de natura. Ele se cultiva in majoritatea zonelor tropicale ale lumii. Se culeg cand sunt inca necoapte si incep sa se coaca in timpul transportului. Majoritatea nu sunt complet coapte nici atunci cand sunt vandute si trebuie depozitate la temperatura camerei pana se coc. Se pot pastra apoi in frigider timp de 4-5 zile daca sunt invelite in hartie de ziar. Chiar daca invelisul se va innegri, pulpa va ramane proaspata, ferma si de culoarea smantanii.
Banalele necoapte contin un amidon "rezistent" - astfel numit deoarece nu poate fi digerat in intestinul subtire - ce fermenteaza apoi in intestinul gros, provocand adesea balonari. Deoarece cea mai mare parte a continutului de amidon se transforma in zahar cand fructul se coace, bananele nu sunt mai dulci cand se coc, ci pot fi digerate mult mai usor.
Fiindca sunt usor de digerat si rareori provoaca reactii alergice (desi pot, foarte rar, declansa migrene la unii adulti), ele se bucura de popularitate ca aliment de baza pentru copiii mici. Mai mult, ele sunt bune la tratarea deranjamentelor stomacale din copilarie; in SUA, copiilor ce sufera de diaree li se administreaza adesea dieta "pentru pici" - compusa din banane, orez, piure de mere si paine prajita.
Faptul ca este un aliment atat de delicat este poate motivul pentru care multi suferinzi de ulcere stomacale declara ca bananele le calmeaza durerea. S-au facut mai multe incercari de a investiga impactul medical al bananelor asupra ulcerelor stomacale si s-a emis ipoteza ca ele pot stimula productia de celule si de mucus in peretele intestinal; ingrosand peretii stomacului si acoperind in mod compact suprafata acestuia, ele pot contribui la vindecarea unor ulcere existente si pot preveni aparitia unora noi. Cu toate acestea, exista pana acum foarte putine dovezi care sa sustina aceste afirmatii.
Banalele sunt o sursa buna de potasiu, mineral vital pentru functionarea muschilor si nervilor. Potasiul ajuta totodata la normalizarea tensiunii arteriale.
Fructele contin de asemenea mult zahar natural, pe care il elibereaza cu incetul in sange, fapt ce furnizeaza un flux constant de energie. Acest lucru explica de ce multi atleti, in special jucatorii de tenis, mananca adesea banane inainte sau chiar in timpul unei competitii.

"BANANELE VERZI"
Plantanii, numiti colocvial "banane verzi", sunt nedigerabili si au gust neplacut in stare cruda. Dat fiind continutul lor ridicat de tanin, plantanii pot avea un gust amar, desi acesta se estompeaza in buna masura in gatit.
Aceste fructe contin mai mult amidon decat bananele fiindca sunt consumate inainte de a fi complet coapte. Anumite cercetari au scos in evidenta faptul ca o dieta bogata in amidon nedigerabil ar putea preveni cancerul de stomac si de intestin. In prezent se fac mai multe cercetari pentru a investiga aceasta posibila legatura si pentru a stabili daca amidonul este la fel de important ca si fibrele in preintampinarea cancerului de intestin.


Stiati ca ?

- Bananele uscate contin de aproximativ 5 ori mai multe calorii decat aceeasi cantitate de banane proaspete
- India produce mai multe banane decat orice tara
- Linford Christie, alergator medaliat cu aur la Olimpiada, consuma intotdeauna la micul dejun plantan prajit inainte de o competitie sau un antrenament
- In estul Africii, bananele sunt fermentate pentru a se face din ele bere

07.08.2010





Ananasul








FOLOS:
- sursa utila de vitamina C

INCONVENIENT:
- rar, poate provoca reactii alergice


Medicina traditionala ii acorda, cu oarecare justete, pulpei dulci si zemoase de ananas, puteri vindecatoare. Totusi, fructul nu contine prea multi nutrienti. O portie standard de 80 g de fruct asigura un sfert din doza zilnica necesara de vitamina C, dar mult mai putin in vitamine si minerale.
Interesele stiintifice sunt legate de faptul ca fructul proaspat contine o enzima numita bromelaina, care lizeaza proteinele. Actiunea ei este atat de puternica, incat lucratorii de pe plantatiile si fabricile care prelucreaza ananas trebuie sa poarte manusi pentru a-si proteja pielea. Bromelaina este folosita uneori in comprimate pentru pacientii care au probleme in digestia proteinelor.
De la prima atestare a utilizarii medicale a bromelainei, in 1957, au fost scrise cam 400 de articole despre aplicatiile ei. Se afirma ca ar fi utila pentru lizarea cheagurilor de sange, in consecinta in tratarea bolilor de inima. Exista dovezi care sugereaza ca ar combate congestia sinusurilor si infectiile tractului urinar. Ar putea creste, de asemenea, efectul antibioticelor.
Bromelaina a fost folosita ca antiinflamator in tratarea artritei reumatoide. Si, pentru ca se crede ca accelereaza regenerarea tesuturilor, este utila in tratarea leziunilor capatate frecvent in sport, cum ar fi contuziile, basicile si luxatiile.


PUTERILE ANANASULUI

Inainte de cercetarile de acest fel, anansul a fost folosit in medicina traditionala pentru tratarea a diferite probleme. Gargara cu suc de ananas este un tratament traditional pentru inflamatiile gatului, in timp ce consumul pulpei a fost considerat mult timp remediu pentru afectiuni precum guturaiul, artrita, bronsita si indigestia.
Conservarea afecteaza in mica masura continutul de vitamina C, insa distruge bromelaina. Proportional, ananasul conservat in suc propriu, nu in sirop, contine cu foarte putin mai multe calorii decat cel proaspat - 47 cal vs 41 cal/100g.
Ananasul nu se indulceste dupa ce a fost cules; un fruct copt pare mai greu raportat la dimensiuni si are o aroma puternica si dulce.
In cazuri rare, ananasul poate declansa reactii alergice la persoane sensibile. Reactiile severe necesita ingrijire medicala urgenta.

28.07.2010


Cea mai sanatoasa mancare. Topul celor 10 superalimente.


Cât de sănătoasă este mâncarea considerată a fi cea mai sănătoasă? Sună complicat însă nu este nici pe departe aşa. Forbes.com a realizat un top al celor mai sănătoase alimente conform unora dintre cei mai renumiţi nutriţionişti. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de “supermâncăruri”, care, potrivit doctorilor şi nutriţioniştilor, previn bolile.

Spanacul şi somonul sunt două dintre exemplele de supermâncăruri. În afara acestora, dintre superalimente mai fac parte şi unele care în timp au căpătat un renume prost, precum ouăle.Nu există o definiţie pentru cea mai sănătoasă mâncare iar consumatorii sunt rugaţi să nu ia în seamă produsele care au imprimate pe ambalaj astfel de mesaje de promovare.

“Luaţi publicitatea cu un pic de sare”, spune nutriţionistul David Wolfe, citat de Forbes.com. Steven G. Pratt, autorul a mai multe cărţi despre acest subiect este de părere că supermâncarea trebuie să fie gustoasă, uşor de preparat şi, ce este mai important, să-şi demonstreze proprietăţile nutriţioniste pe parcursul a mai multe secole.



Iata cele mai importante zece superalimente, potrivit nutritionistilor citati de Forbes:


Ciocolata brută

Mai precis, orice fel de ciocolată care conţine cacao în proporţie de peste 70 la sută are o valoare nutriţională ridicată. În afara acizilor graşi omega 3, care ajută la scăderea riscului de boli cardiace, ciocolata conţine magneziu, fier şi feniletilamină, care produce o senzatie de euforie, similară cu cea simţită de indrăgostiţi.


Mierea brună

Mierea este considerată ca un aliment hiperglicemic însă cea brună neutralizează nivelul zaharurilor, potrivit nutriţionistului Steven G. Pratt. De asemenea, are proprietăţi anti-inflamatorii şi conţine anti-oxidanţi, care ajută creierul dar şi inima.


Avocado

Fructul este bogat în potasiu (care ridică riscul hipertensiunii arteriale), vitaminele B şi E (luptă împotriva bolilor cardiovasculare), şi vitamina K (care îmbunătăţeşte sănătatea oaselor).


Dovleacul
Conţine antioxidanţi precum carotenoidul, luteină şi zeaxantin, care ajută la prevenirea cataractelor.


Ceaiul negru
Cu toate că ceaiul verde este considerat mai sănătos, ceaiul negru, folosit cu preponderenţă de cultura vestică, previne demenţa şi coboară nivelul colesterolului.


Oul
Acest aliment a fost asociat multă vreme cu nivelul ridicat al colesterolului, însă, studii recente au descoperit că acest lucru este complet fals, susţin specialiştii citatţi de Forbes. Un ou conţine în medie 1,5 grame de grăsime saturată, vitamina D (pentru întărirea oaselor), sulf şi alte minerale, excelente pentru unghii şi păr.


Scorţişoara
Ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire.


Pasta de tomate
Ajută la prevenirea cancerului de prostată.


Afinele îngheţate
Fructele sunt pline de vitamina C şi de antioxidanţi care ajută la o mai bună funcţionare a creierului.


Wasabi
Wasabi este o radacină mică şi verde, un condiment puternic, consumat de obicei cu sushi. Are proprietăţi antibacteriene şi care previne ulcerul, astmul, cariile dentare, potrivit studiilor citate de Forbes.com.