FOLOS:
- O sursa bogata de vitamina E
- O sursa buna de potasiu
- Bogate in grasimi mononesaturate
INCONVENIENT:
- Bogate in calorii
Pulpa unui avocado bine copt este la fel de buna pentru sanatate pe cat de bun este gustul ei. Este o sursa bogata de vitamina E si o buna sursa de potasiu, avand cantitati utile de vitamina B6 si luteina. Ea furnizeaza de asemenea vitamina C, riboflavina si mangan. Vitaminele C si E sunt ambele ANTIOXIDANTE si pot prin urmare preveni stricaciunile provocate de radicalii liberi, care pot duce la tipuri de cancer. Potasiul contribuie la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale, la pastrarea unuiritm cardiac regulat si a unui sistem nervos sanatos. Vitamina B6 este importanta pentru functionarea normala a sistemului nervos, iar luteina contribuie la prevenirea cataractelor si a degenerarii maculare.
Asemenea uleiului de masline, avocado are un continut ridicat de acizi grasi mononesaturati, care se considera ca scad nivelul colesterolului in sange. Insa cei pentru care greutatea este o problema trebuie sa fie preacauti: un fruct avocado poate contine pana la 400 de calorii.
STIATI CA ?
- Avocado are cel mai ridicat continut de proteine dintre toate fructele. Totusi, la unele varietati californiene peste 80% din caloriile pe care le au provin din grasimi.
- Desi spaniolii au remarcat existenta fructului de avocado inca din 1519, el nu a fost valorificat pentru ca a fost considerat lipsit de gust si nu a inceput sa devina popular decat in America secolului XX.
- Avocado poate fi rotund sau in forma de para, de dimensiunea unui ou de gaina sau cantarind cateva kilograme. Fructul are totodata si o varietate de culori, de la verde inchis la caramiziu la galben si chiar aproape negru.
- Spre deosebire de majoritatea fructelor, cele de avocado incep sa se coaca numai dupa ce au fost culese din copac. Atunci cand cumparati un fruct necopt, depozitati-l la temperatura camerei cateva zile.